BİZİ TAKİP EDİN
EN
AnasayfaBlogKayısı reçeli ve püf noktası

Kayısı reçeli ve püf noktası

Kayısı reçeli ve püf noktası

Tüm reçel çeşitlerinde olduğu gibi kayısı reçelinde de en önemli husus kıvamının tam, lezzetli ve malzemelerinin eksiksiz olmasıdır. Ev hanımlarımızın kahvaltılık olarak özenle hazırladıkları kahvaltı sofralarında bulundurduğu kayısı reçelinin Seyidoğlu reçel çeşitlerimiz olarak ağzınıza layık bir kayısı reçeli yapımı için çalışıyoruz. Bakıldığında turuncuya kaçan sarımsı renginin yanında hafif ekşimtrak leziz tadı ile kayısı reçeli bütün bir soğuk kış ayları boyunca sofranızdan kayısı meyvesini eksik etmemenin en iyi diğer bir yoludur. Kayısı reçelini sizler için yaparken tattığınız diğer kayısı reçellerinden farklı bir tat olarak geliştirdiğimiz püf noktalara her zaman önem veriyoruz.  

kayısı reçeli ve püf noktası

Lezzetli kayısı reçeli ve püf noktası şu şekildedir

Lezzetli bir kayısı reçeli yapımında dikkat edilecek olan en önemli püf noktası ilk aşama kullanılacak kayısı meyvelerinden en iyilerinin seçimidir. Seçilecek kayısıların buram buram mis kokulu olması kayısı reçeli yapımında en önemli noktaların en başında gelir.

kayısı reçeli ve püf noktası

Kullanacağınız kayısı meyvelerini seçerken öncelikle ezik veya çürük olmamasına özen gösteriyoruz. Kayısı reçeli yapımında kullanacağımız kayısıların seçiminde kayısıların çok yumuşamamış olmasının yanında çok da sert olmaması tercihler arasında en önemli etkenlerdendir. En önemli bir diğer püf noktalardan biride kayısı reçelini yaparken kayısıların kaynaması sırasında kayısı reçelinin ekşi olmaması açısından üzerinde oluşan köpükler mutlaka alınır.

Kahvaltılarda ekmek üzeri veya sade şekilde lezzetli bir şekilde tüketebileceğiniz kayısı reçelini aynı zamanda tatlı yapımında da kullanarak değişik tatlı lezzetleri de rahatlıkla ortaya çıkarabilirsiniz.

Sizlere Seyidoğlu Gıda olarak tavsiyemiz kayısı reçeli kavanozlarınızı kullandıktan sonra kayısı reçeli kavanozunun ağzını sıkıca kapatın. Kayısı reçeli kavanozlarını güneş ve neme maruz bırakmayın ve bu yüzden kayısı reçeli kavanozlarınızı kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.  

Kayısı reçeli nasıl yapılır

Evinizde de rahatlıkla uygulayabileceğiniz kayısı reçeli yapımında kayısılar iyice yıkanır ve süzülmeye bırakılır. İyice süzülen kayısılar ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkartılır. Sonrasında kayısılar kaynatılacağı tencereye alınır ve üstüne şeker eklenir. Bu işlemlerden sonra bir gece boyunca kayısılar sulanması için bekletilir. Sulanmış olan kayısılar ısıtılacağı yere alınır ve kaynama esnasında köpürmesi ve taşması engellemek amacıyla bir tatlı kaşığı tereyağı ilave etmekte fayda vardır. Kayısılar orta ateşte ortalama bir saat boyunca ara sıra karıştırılarak pişirilir. Kayısıları ocaktan almaya 10 dakika kala limon suyunu ilave edilir ve iyice karıştırılır. Kaynayan kayısıların ocağını kapatır kapatmaz kaynar vaziyette temiz ve kuru kavanozlara patlaştırılır. Daha önce kullanılmamış kavanozların kapağı sıkıca kapatılır ve kavanozlar ters çevrilir ve tamamen soğuyuncaya kadar dinlendirilir. Kayısı reçelleri bozulmaması için serin ve kuru bir yerde saklanır.  

kayısı reçeli nasıl yapılır

Önemli bir not: Eğer siz de evinizde ev yapımı kayısı reçeli başta olmak üzere farklı reçeller yapmak istiyorsanız yazımızda bahsettiğimiz lezzetli kayısı reçeli ve püf noktalarını uygulayabilirsiniz. Ayrıca kayısı reçelinin kıvamını alması ve lezzetli olması reçelin miktarına göre, güneşte tuttuğunuz süreye göre ve havanın değişken sıcaklığına göre değişebileceğini unutmayın.  

Reçel yapımında reçele hangi aromalar eklenebilir?

  • Bembeyaz liflerinden ayrılmış bir şekilde çok güzel ve lezzetli bir portakal kabuğu reçeli yapmak isterseniz eğer, portakal kabuğu reçeli içine taze biberiye ekleyin. Bu reçele hafif bir kavruk tat katacaktır.
  • İncir reçeli yapmak istiyorsanız eğer, ham ve diri bir incir kullanabileceğiniz gibi olgun veya hafif kendini salmış incirlerle de incir reçeli yapmak mümkün. Bez bir kese içinde en küçüklerinden bir tutam vanilya ekleyin ve incir reçelini bu şekilde kaynatın ayrıca sadece su kullanmanız da yeterli olur. Sonuç olarak ortaya size lezzet şöleni yaşatacak lavanta aromalı incir reçeli sizi bekliyor olacak.
  • Reçelin belki de bilebildiğimiz en bilindik arkadaşı karanfildir. Evlerde yapılan klasik ayva reçeline yakıştığı kadar aynı zamanda ayva marmelatına da son derece iyi yakışır.
  • Eğer sıradan bir çilek reçeli istemez iseniz, çilek reçeli yaparken içine vanilyayı katmanızı öneririz.Taptaze vanilya çubuğundan itina ile ayırdığınız tohumları çilek reçeli yapımında  kullanırsanız mükemmel bir tat ve lezzet yakalarsınız.
  • Gelelim erik reçeline. Erik reçelini yaparken içine kakule eklerseniz erik reçelinize kışkırtıcı ve lezzetli bir aroma eklemiş olursunuz.
  • Nane limon diye boşuna dememişler hani. Yapacağınız limon reçeline en çok da yakışan en güzel aroma tadı nanedir. Çünkü limon reçel yaparken kullanacağımız diğer meyvelerden asit oranı daha yüksek ve daha da ekşi olduğundan dolayı kullanılacak şekeri arttırmanız gerekebilir. İşte burada nane bitkisini de tam kaynama noktasında reçele iri yapraklar halinde eklerseniz, limon reçeline aromasını bırakarak ortaya farklı bir tat çıkaracaktır.
  • Baharatlar sıcak ısıtıldıkça aromalarını çok daha iyi ortaya çıkartırlar. Bu sebepten reçelin ilk aşamasında bir iki çubuk tarçını reçelin kaynatıldığı tencereye atmayı ihmal etmeyin.

 

© Copyright 2019 SEYİDOĞLU - Tüm Hakları Saklıdır
Developed by FİKİR KAHVESİ