BİZİ TAKİP EDİN
ONLINE SATIŞ
EN
AnasayfaBlogKuşburnu Marmelatı Tarifi

Kuşburnu Marmelatı Tarifi

Sonbahar ayları ile olgunlaşmasını tamamlayan ve artık toplanmaya başlayan kuşburnu raflardaki yerini almaya başladı. Ülkemizde özellikle Tokat, Amasya, Merzifon ve Gümüşhane gibi Karadeniz kıyılarında çok miktarda kuşburnu yetiştirilmektedir. Bu bölgede bilinen 27 çeşit farklı kuşburnu bulunmaktadır. Bu kuşburnu çeşitleri taze meyve olarak tüketildiği gibi, kurutularak kış aylarında çay olarak ya da pişirilerek reçel, pekmez, marmelat olarak ülkemizde sıkça tüketilmektedir.

Şifa veren bitkiler arasında yer alan kuşburnu özellikle kış aylarında çok uzun yıllardır insanlar tarafından kullanılmaktadır. Kuşburnu ile hazırlanan tariflerden birisi de kuşburnu marmelatıdır. Kuşburnu meyvesi yaz aylarının sonuna doğru olgunlaşan bir meyve olduğu için kuşburnu marmelatı yapmak için en uygun aylar eylül ve ekim aylarıdır. Taze ve olgunlaşarak kırmızı rengine ulaşmış kuşburnu ile yapacağınız marmelatın rengi ve kıvamı daha güzel olacaktır. Ayrıca kuşburnu olgunlaştıkça içeriğinde bulunan vitaminler ve minerallerden açısından da daha yüksek bir besin içeriğine sahip olacaktır.

Yazımızda tam mevsimi gelmişken kuşburnu marmelatı yapmak isteyenlere yardımcı olacak bilgiler vermeye çalışacağız. Kuşburnu marmelatı hazırlarken gerekli olan malzemeler, nasıl yapılacağını anlatan tarifi, püf noktaları ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konularını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ancak kuşburnu marmelatı tarifine geçmeden önce kuşburnu marmelatının insan sağlığı üzerinde yarattığı şifa etkilerini de bilmenizde fayda var.

Köpekgülü, rosa canini ve dogrose gibi isimlerle de anılan kuşburnu meyvesi gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Aslında yabani bir gül olan kuşburnu bitkisi, olgunlaştıktan sonra taç yapraklarını dökerek kırmızı meyvelerini vermeye başlar. Bu meyvelerden yapılan kuşburnu marmelatını, kuşburnunun sahip olduğu birçok faydayı da içeriğinde taşımaktadır. O faydalardan bazıları ise şunlar;

  • Kuşburnu meyvesi c vitamini açısından oldukça zengin meyvelerden biri olduğu için kuşburnu marmelatı da c vitamini içerir. C vitamini özellikle kış aylarında bağışıklık sistemi için oldukça önemli vitaminlerden biridir. Bağışıklık sistemini destekleyip, güçlendirerek kış aylarında görülen soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Kuşburnu marmelatı içerisinde yüksek miktarda bulunan C vitamini ve A vitamini vücuda enerji vermek için etkili vitaminlerdendir. Halsiz hissettiğinizde ya da gün içerisinde enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda enerji kaynağı olarak kuşburnu marmelatı tüketebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Bir Tahin Nasıl Yapılır?

Kuşburnu Marmelatı Tarifi İçin Malzemeler

Kuşburnu Marmelatı yapmaya karar verdiyseniz ihtiyacınız olan malzemeler şunlar;

3 kilogram kuşburnu

2 litre su

1,5 kilogram şeker

Eğer malzemeleriniz hazır ise kuşburnu marmelatı yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak yapmaya başlamadan önce şunu bilmenizde fayda var, şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin kuşburnu marmelatınızın daha tatlı olmasını istiyorsanız 500 gram daha şeker ekleyebilirsiniz. Ya da çok tatlı sevmiyorsanız ve tadı biraz daha şekersiz olsun istiyorsanız 1 kilogram şeker koyabilirsiniz. Ayrıca doğru renkte ve kıvamda kuşburnu marmelatı için olgunlaşmış, taze ve etli kuşburnu meyvelerini seçmenizde fayda var. Bütün bu detayları da göz önüne aldıktan sonra artık kuşburnu marmelatı yapmaya başlayabilirsiniz.

Kuşburnu MarmelatıTarifi Nasıl Yapılır?

Kuşburnu marmelatı malzemelerinizi ve düdüklü tencerenizi hazırladıysanız artık pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Kuşburnu marmelatı yapılırken düdüklü tencere kullanılması özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü kuşburnu meyvesi düdüklü tencerede normal tencereye göre daha hızlı pişmektedir. Ayrıca kullanacağınız kuşburnunun yumuşaklığını kontrol ederek de hangi tencereyi kullanmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Kuşburnu marmelatı hazırlamak için uygulamanız gereken adımlar şu şekilde;

  1. Öncelikle özenle seçip hazırladığınız kuşburnu meyvelerinin sap kısmını ve uç kısmında bulunan tüylü kısımlarını küçük bir bıçak yardımı ile keserek alın.
  2. Sapını ve uç kısmını temizlediğiniz kuşburnu meyvelerini bol su ile güzelce yıkayın ve seçmiş olduğunuz tencerenin içerisine alın.
  3. Tencereye aldığınız kuşburnu meyveleri ile eşit seviyeye gelecek şekilde   su ekleyin ve pişirmeye başlayın.
  4. Yaklaşık 40-45 dakika kadar kuşburnu meyveleri tamamen yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  5. Kuşburnu meyvelerinin yeteri kadar yumuşadığından emin olduktan sonra ocağın altını kapatın.
  6. Yumuşaklığından emin olduğunuz kuşburnu meyvelerini henüz sıcak halde iken tencere içerisinde ezmeye başlayın. Böylece sonrasında süzgeçten geçirmeden önce hafifçe dağılmasını sağlayabilirsiniz. Dağılan kuşburnu meyveleri süzgeçten daha kolay süzülecektir.
  7. Süzgecinizi altına geniş ve büyük bir kap koyarak hazırlayın. Sıcak halde iken ezdiğiniz kuşburnu meyvelerini süzgece alın. İnce delikli süzgeciniz ile süzmeye başlayın.
  8. Süzme işlemini gerçekleştirirken büyük tahta kaşık kullanarak kuşburnu meyvesinin sadece çekirdeği kalacak şekilde güzelce süzdüğünüzden emin olun.
  9. Eğer süzerken, süzgecin delikleri tıkanıyor ise süzgecinizi ara ara yıkarak süzme işlemine devam edebilirsiniz.
  10. Süzgeç üzerinde kalan kuşburnu meyvesinin posasını arada bir azar azar su ekleyerek bastırın. Sulanmış posa süzgeçten geçerken sizde püre halindeki kuşburnu meyvesini de değerlendirmiş olursunuz.
  11.  Süzme işlemi bittikten sonra süzgecinizi yıkayın ve kap içerisinde biriken kuşburnu püresini tekrar süzgeçten geçirin. Kuşburnu meyvesi ince çekirdekli, dikenli ve tüylü bir meyve olduğu için tamamen temizlenene kadar bu işlemi birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.
  12. Son olarak ise kuşburnu pürenizin minik tüylerden ve sahip olduğu dikenlerden tamamen temizlendiğine emin olmanız gerekiyor. Bunun için tülbentten yardım alabilirsiniz. Kuşburnu pürenizi bir kepçe yardımı ile tülbendin içerisine alın ve sıkın. Tülbendin gözenekleri tıkandıkça yıkayarak aynı işleme tüm püreyi tülbentten geçirene kadar devam edin.
  13. Kuşburnu püreniz artık marmelat yapmak için hazır. Pürenizi çıkan miktara göre rahatça pişirebileceğiniz bir tencereye alın. Sonrasında ise damak zevkinize göre ayarladığınız şeker miktarını ekleyin ve tencereyi ocağa alın.
  14. 25-30 dakika kadar orta veya kısık ateşte kuşburnu püresini devamlı karıştırarak pişirin. Pişirme esnasında üstünde oluşan köpükleri kevgir yardımı ile temizleyin.     
  15. Son olarak kuşburnu marmeladından bir kaşık alarak soğutun ve kıvamını kontrol edin. Eğer istediğiniz kıvamda ise ocağın altını kapatabilirsiniz.
  16. Kuşburnu marmelatınız sıcak iken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapattığınız kavanozları ters bir şekilde yerleştirin. Kavanozlar bu şekilde soğuduktan sonra kuşburnu marmelatının keyifle tüketebilirsiniz.

Kuşburnu Marmelatı Tarifinin Püf Noktası

Kuşburnu marmelatı yaparken dikkat edeceğiniz bazı püf noktaları ile çok daha lezzetli ve kıvamlı bir marmelat hazırlayabilirsiniz. Bu püf noktalarından bazıları ise şunlar;

  • Kuşburnu tadını tam olarak alabilmek için olgunlaşması tamamlanmış kuşburnu meyvelerini seçmeye özen gösterin. Ayrıca canlı kırmızı rengine sahip, etli, iri ve ince kabuklu kuşburnu meyvesi daha lezzetli bir marmelat yapmanızı sağlayacaktır.
  • Kuşburnu meyvelerini haşlarken genellikle düdüklü tencere kullanmaya çalışın. Böylece zaman kazanmış olursunuz.
  • Haşlama işlemi bitikten sonra süzgeçten geçirmeden önce blender kullanabilirsiniz. Böylece süzgeçten geçirme işlemi daha kolay olacaktır.

Nasıl muhafaza edilir

Kuşburnu marmelatını doldurduğunuzaçılmamış kavanozlarda saklarken evinizin güneş almayan, serin ve kuru bir alanında saklamanız gerekiyor. Böylece marmelatlarınızı bütün bir kış boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz. Ancak kavanozu açıp marmelatı tüketmeye başladıktan sonra buzdolabında saklamanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü kapağı açılmış marmelat sıcakta saklandığı takdirde bozulabilir. Buzdolabında bekleterek böylece tazeliğini daha uzun süre sağlayabilirsiniz.

Seyidoğlu Gıda ekibi olarak bu yazımızda kuşburnu marmelatı tarifi, tarifi için gereken malzemeler, nasıl yapılır ve tarifin püf noktası hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Mevsiminde topladığımız kuşburnu ile sizin için hazırladığımız kuşburnu marmelatını sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Kuşburnu marmelatı ile ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı marmelat çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.

© Copyright 2019 SEYİDOĞLU - Tüm Hakları Saklıdır
Developed by FİKİR KAHVESİ