BİZİ TAKİP EDİN
ONLINE SATIŞ
EN
AnasayfaBlogPekmezli Un Helvası nasıl yapılır?

Pekmezli Un Helvası nasıl yapılır?

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan helva hem lezzeti hem de besleyiciliği ile uzun yıllar boyunca sofralarda yer alan ve hala yer almaya devam eden tatlardan biri. Helva, taşıdığı anlamlar ile de Anadolu Türk mutfak kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahip. Öyle ki kültürümüzde birçok önemli olay için helva yapılır ya da deyim yerindeyse helva kavrulur. Anadolu Türk kültüründe, ölenlerin arkasından helva yapılır, cuma gecesi ya da kandil gibi özel günlerde helva dağıtılır. Ayrıca dilekleri gerçekleşenler helva dağıtırlar, mevlitlerde ya da düğünlerde genellikle tatlı olarak helva dağıtılır. Helva, bütün bu özellikleri ile Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Pekmezli Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

Pekmezli un helvası hem pratikliği hem de oldukça kolay yapımı ile evde rahatça hazırlayabileceğiniz oldukça leziz helva çeşitlerinden biri. Canınız tatlı çektiği anda ya da özel günlerde dağıtmak için kolaylıkla pekmezli un helvası hazırlayabilirsiniz. Ayrıca şifa kaynağın pekmezin faydalarından yararlanmak için çocuğunuz için tatlı alternatifi olarak da hazırlayabilirsiniz.

Eşsiz lezzeti ile bilinen yapımı oldukça pratik ve kolay olan pekmezli un helvasını yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pekmez
  • 2 avuç ceviz içi

Pekmezli un helvasının malzemeleri aslında un helvası ile aynı ancak içerisine farklı olarak pekmez ekleniyor. Pekmez, üzüm, incir, dut ya da keçiboynuzu gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile hazırlanan Anadolu’ya özgü geleneksel tatlardan biri. Pekmez’in insan sağlığı için bilinen birçok faydası bulunuyor. Ayrıca pekmezi hazırlanan meyveye göre farklı birçok hastalığa da iyi geldiği bilinen faydaları arasında. Uzmanlar pekmezin faydalarından yararlanabilmek için sağlıklı yetişkinlerin her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı tüketmesini tavsiye ediyor. Günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını tek başına karşılayabilen pekmez çocukların gelişimi içinde önemli destekleyici besinlerden biri. Çocuklarda düzenli olarak her gün 1 yemek kaşığı tüketilmesi öneriliyor. Pekmezli un helvası hazırlayarak, pekmezi tek başına tüketmek istemeyen çocuklarınıza daha rahat şekilde yedirebilirsiniz.

Pekmezli Un Helvası yapılışı nasıldır?

Pekmezli un helvası için bütün malzemeleriniz hazır ise, pekmezli un helvasının yapılışı şu şekilde;

  1. Pekmezli un helvasının yapımına önce şerbetini hazırlayarak başlayın. Bir tencerenin içerisine su ve şekeri ekleyin. Ocağa alın ve şeker suyun içinde tamamen eriyene kadar karıştırın.
  2. Şeker eridikten sonra içine pekmezini ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Hepsi tamamen karıştıktan sonra tencereyi soğuması için bir kenara alın.
  3. Tercihen tabanı kalın, yanmaz ve yapışmaz özellikli bir tava seçin. Sıvı yağı tavaya alın ve ısıtın.
  4. Isınmış sıvıyağın üstüne ununuzu eleyerek ve yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
  5. Unu dibini almaması için sürekli karıştırarak kavurun.
  6. Kavurdukça ununuz rengi değişecek ve kıvam almaya başlayacaktır. Bu işlem yaklaşık 10 – 15 dakika sürebilir. Kavurma işlemini mutlaka orta ateşte yapın.
  7. Rengi dönmeye başlayan unun üstüne erittiğiniz tereyağını ilave edin ve kavurmaya devam edin. Ununuz sütlü kahve rengine dönüşmeye başlayacaktır.
  8. Bu aşamada 1 avuç cevizinizi de karışıma ekleyin.
  9. Hazırlayıp bir kenara aldığınız pekmezli karşımı azar azar kavurmuş olduğunuz unun içerisine ilave etmeye başlayın.
  10. Un, pekmezli karışımı emdikçe helvanız koyulaşmaya başlayacaktır. Kıvamı tamamen toparlanana kadar karıştırarak pekmezli şerbeti iyice yedirin.
  11. Sürekli karıştırarak kıvamı toparlanan helvanızı ister şekil kalıpları ile şekil vererek isterseniz ise kaşık ile şekil vererek servis edebilirsiniz.

Pekmezli Un Helvası kalori değeri nedir?

Pekmezli un helvası sevilen lezzetlerden biri olduğu için severek tüketenlerin en çok merak ettiği konulardan biri sahip olduğu kalori değeri. Pekmezli un helvasının 100 gramı yaklaşık 290 kcal kaloriye denk gelmektedir. Ayrıca 140 grama denk gelen 1 porsiyon pekmezli un helvası ise 406 kcal kaloriye eşittir. Pekmezli un helvası, şekersiz pekmez ile yapılsa bile şeker ile hazırlanan bir tatlı olduğu için tüketilirken dikkat edilmesi gerekebilir. Pekmezli un helvası ile ilgili merak edilen diğer bir konu ise sahip olduğu besin değeridir. 100 gram pekmezli un helvasının besin değerlerine genel olarak bakacak olursak;

Kalori:            290 kcal         
Karbonhidrat: 36 g    
Lif:                   4 g    
Protein :            7 g    
Yağ:                 14 g   
Kolesterol:       21 mg
Sodyum:          0.01 g
A Vitamini:    74 IU 
C Vitamini:    1 mg  
Potasyum:      263 mg         
Kalsiyum:         43 mg          
Demir:            2 mg   

Kalorisinin büyük bir kısmını içeriğinde bulunan karbonhidrattan alan pekmezli un helvasını özellikle karbonhidrat tüketmesi sakıncalı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir.

Pekmezli Un Helvası Muhafaza edilir?

Pekmezli un helvası hazırlandıktan sonra 4 saat oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Ancak daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız öncelikle pekmezli un helvasını hava almayan cam bir kap içerişe almanız gerekiyor. Ağzını hava almayacak şekilde tamamen kapattıktan sonra ışık almayan serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Ayrıca buzdolabında 2 gün kadar da muhafaza edebilirsiniz.

Seyidoğlu Gıda ekibi olarak bu yazımızda pekmezli un helvası nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır, besin değeri nedir ve nasıl muhafaza edilir konularında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.  Sizin için özenle ve ustalıkla hazırladığımız helva çeşitlerini sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Helvalar ile ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı helva çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: İrmik Helvasının Yapılışı Nasıl Olmalı

© Copyright 2019 SEYİDOĞLU - Tüm Hakları Saklıdır
Developed by FİKİR KAHVESİ