BİZİ TAKİP EDİN
ONLINE SATIŞ
EN
AnasayfaBlogPortakal Reçeli Tarifi Nasıl Olmalı?

Portakal Reçeli Tarifi Nasıl Olmalı?

Kahvaltıların vazgeçilmezi reçeller sabahları her sofrada mutlaka karşımıza çıkar. Kahvaltılara renk getiren birbirinden çeşitli reçeller vardır. Hemen hemen her meyvenin reçeli yapılabilmektedir. Çilek, kiraz, ayva, portakal, erik, gül, armut, böğürtlen, vişne, şeftali ve daha sayamadığımız pek çok meyve… Bu yazımızda reçel çeşitleri içinden portakal reçeline yer vereceğiz. Portakal reçeli tarifi nasıl olmalı, reçel nasıl yapılır, portakal reçeli için kullanılacak malzemeler nelerdir,  portakal reçeli neye iyi gelir ve de kalori değeri nedir? Tüm bu soruların cevaplarını aşağıda bulabileceksiniz. Sizleri bekletmeden sorulara geçelim, işte portakal reçeli hakkında bilmeniz gerekenler.

Portakal Reçel Tarifi İçin Malzemeler

Reçel çeşitleri arasından mis kokusu ve canlı rengi ile dikkatleri üzerine çeken portakal reçelini yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan malzemeleri hazır etmelisiniz. Portakal reçeli tarifi için gerekli olan malzemeleri şöyle sıralamak mümkündür:

  • 1 kilogram taze koparılmış portakal ( portakalı önceden tatmalı ve ekşi olmadığından emin olmalısınız. )
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 adet yıldız anason
  • 4 adet karanfil
  • 1 adet limon

Bu malzemeleri kullanarak bir büyük kavanoz reçel elde edeceksiniz. Daha fazla ya da daha az miktarda portakal reçeli yapmak istiyorsanız ölçüleri yapmak istediğiniz miktara göre değiştirebilirsiniz.

Portakal Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

Portakal reçeli yaparken güzel ve lezzetli portakal seçimi yapmanız önemlidir. Çünkü lezzetli portakallar leziz reçeller yapmanızı sağlayacaktır. İlk adım olarak portakalları seçtiniz şimdi sıra ikinci adımda. Seçtiğiniz portakalları bol suda iyice yıkayın. Ve portakalların kabuklarını rende yardımı ile hafif bir şekilde kazıyın. Bol suda yıkadığınız portakalları yumuşaması için 20 – 30 dakika arası sıcak suda bekletin. Sonrasında bekletilmiş portakalların suyunu süzün.

Suyunu süzdüğünüz portakalları kabukları ile birlikte küçük küpler haline getirin ve bir tencereye alın. Bir diğer adımda ise tencereye aldığınız portakalların üzerine bir su bardağı toz şeker, çubuk tarçın, yıldız anason ve karanfili ilave edin. Ve bu karışımı ağzı kapalı tencerede yaklaşık olarak 30 dakika kadar bekletin. Sonrasında şeker ilavesi ile suyunu bırakan portakalların üzerine eklemiş olduğunuz baharatları çıkartın. Geriye kalan toz şekeri ve suyu da tencereye ilave edin. İşte şimdi reçel malzemeleri tamamlandı. Bu karışımı kısık ateşte yaklaşık 60 dakika kadar kaynatın. Kaynarken üzerinde köpük oluşacaktır, oluşan bu köpükleri kaşığın ucu ile alın. Bu köpükleri aldığınızda reçelin pürüzsüz ve canlı görünecektir.

Bir taraftan malzemeler içerisinde yer alan limonun kabuğunu rendeleyin ardından ortadan ikiye bölüp suyunu sıkın. Bu adımı son anlarda yapmanız önemlidir. Reçel kaynadıktan sonra yani reçeli ocaktan almaya yakın rendelenmiş limon kabuğunu ve suyunu ekleyin, karıştırın. İşte reçeliniz hazır sayılır, biraz dinlendikten sonra yiyebileceğiniz kıvama gelecektir. Bunun için oda ısısında soğuttuğunuz reçeli büyük ya da küçük istediğiniz boyutlardaki kavanozlara doldurun. Kapağını kapatın ve ters çevirin bu işlemi kabukların eşit olarak dağılması için yapıyorsunuz. Oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde en az 5 gün dinlendirdikten sonra portakal reçeliniz artık tam olarak hazır, ister kahvaltılarda sıcak ekmeğinizin üstüne sürebilir isterseniz de kahvaltıda hazırladığınız poğaçaların yanında dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Tabi ki portakal reçelinizi iyi muhafaza etmeniz önemli, kapağı kapalı şekilde oda ısısında muhafaza edebilirsiniz.

Tabi ki her yemeğin püf noktası olduğu gibi portakal reçeli tarifinin de bir püf noktası vardır. Bu püf nokta da toz şeker ile birlikte sulanması için doğranmış portakal kabuklarını en az 30 dakika kadar bekletmektir. Bu adım son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir adımdır. 30 dakika toz şeker ile birlikte sulanması için doğranmış portakal kabuklarını bekletmek yapacağınız reçelin kıvamının yerinde olmasını sağlayacaktır.

Portakal Reçel Neye İyi Gelir?

Portakal reçeli tüketmek hem çok keyifli hem de çok yararlı olan bir besindir. Tabi ki portakal reçelini tüketirken kontrollü şekilde tüketmek herkes için önem arz eder, özellikle şeker hastalığına sahip olan kişilerin son derece dikkat etmesi gereken bir durumdur. Aslında reçelin değil içindeki meyvenin yani portakalın faydaları vardır, demek daha doğru olacaktır. Reçel faydaları arasında portakal reçelinin karaciğeri çalıştırması gelmektedir. C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Ve portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlemede görev alır. Ayrıca portakal reçeli tüketmek enerji verici olduğu için kişiye enerji vererek vücut direncini arttırıyor. Bunların yanı sıra portakal reçeli, hazmı kolaylaştırıyor.

Portakal Reçeli Kalori Değeri Nedir?

Yiyeceklerin insan vücudunda yakılarak meydana getirdiği enerjiye kalori adı verilmektedir. Her besin gibi portakal reçeli de belli bir kaloriye sahiptir. Yukarıda verdiğimiz ölçülerde hazırlanmış bir portakal reçeli tarifi için portakal reçelinin kalori değerini şu şekilde vermek mümkündür;  1 çay kaşığı portakal reçeli  (yaklaşık olarak 15 gram ) içinde 33 kadar kalori bulunur. Kalori dağılımı ise şu şekildedir;  %0 yağ, %99 karbonhidrat, %1 protein olarak hesaplanmıştır.

Bu yazımızda sizler için portakal reçelini detaylıca anlatarak sizlere bilgiler vermeyi hedefledik. Portakal reçeli içerisinde yer alması gereken malzemeler nelerdir, Portakal reçeli nasıl yapılır, tarifi nasıldır, portakal reçeli kalori değeri nedir, reçel nasıl yapılır ve portakal reçeli neye iyi gelir, tüm bu soruları sizler için yanıtladık. Siz de portakal reçeli yapmak istiyorsanız sizler için verdiğimiz tarifi uygulayarak leziz portakal reçelleri elde edebilirsiniz. Yaklaşık 2 saat içerisinde hazırlayacağınız reçeller sizlere her kahvaltıda eşlik edecek.

İlginizi Çekebilir: Reçel Çeşitleri

© Copyright 2019 SEYİDOĞLU - Tüm Hakları Saklıdır
Developed by FİKİR KAHVESİ