BİZİ TAKİP EDİN
ONLINE SATIŞ
EN
AnasayfaBlogŞeftali Reçelinin Tarifi

Şeftali Reçelinin Tarifi

Türk kahvaltı kültürünün en çok tüketilen tatlılarından biri olan reçeller çok uzun yıllardır sofralardaki yerini korumaya devam ediyor. Yaz aylarında kış meyvelerinin, kış aylarında ise yaz meyvelerinin tadını özleyenler sevdikleri meyvelerin reçellerini yaparak meyveleri tüketmeye devam ediyor. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan reçellerin birçok çeşidi bulunuyor. Reçel denince her ne kadar akıllara çilek, kayısı ya da çilek gibi meyvelerin reçelleri gelse de aslında farklı birçok reçel çeşidi mevcut.

Ülkemizde sevilerek tüketilen reçel çeşitlerinden bir tanesi de şeftali reçeli. Yaz mevsiminin en sevilen ve sağlık için birçok faydası bulunan şeftali kışın sofralarımızda reçel olarak yerini alıyor. Kış ayları yaklaşırken ise çoğu insan şeftali reçelinin nasıl yapıldığını araştırmaya başladı bile.

Yazımızda şeftali reçeli yapmak isteyenlere yardımcı olacak şeftali reçeli tarifi, gereken malzemeler, nasıl yapıldığı ve tarifin püf noktaları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

İlginizi Çekebilir: Mis Kokulu Vişne Reçeli Tarifi Nasıl Olmalı

Gereken malzemeler

Şeftali reçeli yapmaya karar verdiyseniz ihtiyacınız olan malzemeler şunlar;

1 kilogram taze şeftali

800 gram toz şeker

Yarım tatlı kaşığı tereyağı

Yarım tatlı kaşığı limon tuzu

Eğer malzemeleriniz hazırsa şeftali reçelini yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca toz şekeri miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Reçelinizin daha tatlı olmasını istiyorsanız birebir ölçü yani 1 kilogram şeftaliye 1 kilogram şeker koyabilirsiniz. Aynı şekilde daha az tatlı olmasını istiyorsanız bire yarım ölçek yani 1 kilogram şeftaliye yarım kilogram şeker koyabilirsiniz. Ayrıca şeker ölçüsünü ayarlamak için şeftalinin tadına da bakmanızda fayda var. Şeftaliniz oldukça tatlı ise daha az şeker eklemek isteyebilirsiniz.

Tarifi nasıl yapılır

Şeftali reçeli için gerekli olan malzemelerinizi damak zevkinize göre ayarladıktan sonra şeftali reçeli yapımına geçebilirsiniz. Şeftali reçeli hazırlamak izlemeniz gereken adımlar ise şunlar;

  1. Öncelikle şeftalileri güzelce yıkayın suyunuzu süzün. Sonrasında ise tamamen kuruyan şeftalilerin ise mutlaka kabuklarını soyun.
  2. Kabukları soyulmuş şeftalileri küp küp doğrayın. Pişirme esnasında şeftalilerin erimemesi için biraz iri küpler şeklinde doğramanızda fayda var.
  3. Doğradığınız şeftalileri yayvan bir tencereye alın ve üzerine şekerini ekleyin.
  4. Şekeri ekledikten sonra şeftalinin kendi suyunu bırakması için en az 2 saat kadar bekleyin. Eğer şeftali aroması daha yoğun olsun, şeftaliler suyunu daha çok bıraksın istiyorsanız 1 gecede bekletebilirsiniz.
  5. Şeftaliler suyunu saldıktan sonra tencerenizi ocağa alabilirsiniz. Reçelinizi ocağın en küçük gözüne alıp en kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  6. Şekerin erimeye başlamasıyla birlikte şeftalileri ezmeyecek şekilde ara ara reçelinizi tahta kaşık ile karıştırın.
  7. Reçeliniz kaynamaya başladığında 30 – 40 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu süreçte reçelin köpürmemesi için yarım tatlı kaşığı tereyağını ekleyin ve karıştırın.
  8. Reçeliniz piştikçe kıvam almaya başlayacaktır. Kıvam almaya başlayan reçele son olarak yarım tatlı kaşığı limon tuzunu ekleyin.
  9. Limon tuzu ekledikten sonra biraz daha pişirmeye devam edin ve reçelinizi ocaktan alın.
  10.  Ocaktan aldığınız reçeli sıcağını kaybetmeden reçel kavanozlarına doldurun ve ağzını kapatın.

Tarifinin Püf Noktası

Şeftali reçelini doğru kıvamda ve lezzette yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekebilir. Bu püf noktalarından bazıları ise şunlar;

  • Şeftali seçerken pişirme esnasında şeftalilerin eriyip dağılmaması için daha sert şeftalileri seçebilirsiniz.
  • Şeftalilerin erimemesi için dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası ise reçelinizi mümkün olduğunca az ve dikkatli bir şekilde karıştırmak. Yoksa şeftaliler parçalanabilir.
  • Şeftali reçelinizin rengi ve kıvamı daha yoğun olsun istiyorsanız şeftalinin kabuklarını ve çekirdeklerini de tencerenize ekleyebilirsiniz. Ancak ocağı kapatmadan önce içerisinden geri almayı unutmayın.
  • Reçel yaparken içine tereyağı koymak istemiyorsanız muhtemelen reçeliniz pişerken köpürecektir. Kefi adı verilen bu köpükleri mutlaka bir kevgir yardımı ile reçelin üstünden temizleyin. Aksi halde bu köpükler reçelinizin bulanmasına neden olabilir.

Nasıl muhafaza edilir

Hazırladığınız şeftali reçelini şekerlenmemesi için serin, güneş almayan ortamlarda muhafaza etmelisiniz. Buzdolabı reçelin içerisinde bulunan şekerin donmasına neden olacağı için kesinlikle buzdolabında saklamamalısınız. Mutfak dolabı ya da kiler gibi kısımlar şeftali reçelinizi saklamanız için daha uygun olacaktır.

Seyidoğlu Gıda ekibi olarak bu yazımızda şeftali reçeli tarifi, gereken malzemeler, nasıl yapılır ve tarifin püf noktası hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Mevsiminde topladığımız şeftaliler ile sizin için hazırladığımız şeftali reçelinisitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Reçellerle ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı reçel çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.

© Copyright 2019 SEYİDOĞLU - Tüm Hakları Saklıdır
Developed by FİKİR KAHVESİ