İnsanlar çok uzun yıllardan beri insan sağlığına faydası olduğunu keşfettikleri sebze ve meyveleri saklamak için çeşitli yöntemler geliştirmişler. Kurutma yöntemi başta gelen yöntemlerden biri olsa bazı meyveleri de kaynatarak saklamayı denemişler. Bu denemeler sonucunda günümüzde hala birçok insan tarafından keyifle tüketilen pekmez ortaya çıkmış. Özellikle şekerin kullanılmadığı dönemlerde pekmez tatlıların vazgeçilmezleri arasında yer almış. Osmanlı zamanında kullanımı daha da artan pekmez renk ve tat vermek için meşhur meyve şerbetlerinin, tatlıların en çok kullanılan ürünü haline gelmiş. Hatta faydalarından dolayı reçetelere bile şifa niyetine pekmez önerilirmiş.
Hemen hemen tüm meyvelerin pekmezi yapılabiliyor. Ancak sahip oldukları tat, renk ve kıvamdan dolayı bazı pekmez çeşitleri daha çok üretiliyor. En çok tercih edilen pekmez çeşitlerine göz atacak olursak;
Yazımızda en sık tercih edilen ve en çok tüketilen, sayısız birçok faydası bulunan dut pekmezi hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Dut pekmezi nedir, tarifi için hangi malzemeler kullanılır, nasıl yapılır ve nasıl tüketilir sorularının cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Dut pekmezinin ne olduğunu anlamak için önce pekmezin tam olarak ne olduğunu bilmek gerekiyor. Pekmez, meyvelerin çeşitli işlemlerden geçirilerek suları ya da posaları çıkarılarak kaynatılan ve bu şekilde meyvelerin saklanmasını, farklı şekillerde kullanılmasını sağlayan bir pişirme tekniği ile elde edilen ürünlere verilen isimdir. Pekmez ülkemizin çoğu şehrine geleneksel hale gelmiş üretilen ve sıkça tüketilen gıdalardan biridir. Farklı meyvelerden farklı tatlara sahip birçok pekmez çeşidi bulunmaktadır. Bu pekmezlerden biri de dut pekmezidir. Dut pekmezi, farklı dut çeşitleri olmasına rağmen genellikle karaduttan elde edilirler.
Eğer evde kendi imkanlarınız ile dut pekmezi yapmaya karar verdiyseniz ihtiyacınız olan tek şey; dut. Ne kadar fazla miktarda dut kullanırsanız elde edeceğiniz dut pekmezi de o kadar fazla olacaktır. Ayrıca daha yoğun bir tada ve kıvama sahip bir dut pekmezi hazırlamak istiyorsanız süzülmüş dut suyu da kullanabilirsiniz.
Sahip olduğu birçok faydası ve muhteşem tadı ile dut pekmezinin yapım aşamaları şu şekilde,
Dut pekmezini evde yapmak oldukça maharetli ve zorlayıcı olabilir. Bunun yerine tamamen doğal içerikli hazır satılan dut pekmezlerini tercih edebilirsiniz.
Yoğun bir kıvama ve zengin bir besin içeriğine sahip olan dut pekmezini, yetişkinler günde 1-2 yemek kaşığı, çocuklar ise 1-2 tatlı kaşığı şeklinde tüketebilirler. Pekmez, yoğun bir kıvama sahip olduğu için bazen tek başına tüketmek istemeyebilirsiniz. Tahin ile karıştırarak muhteşem bir lezzet elde edilirsiniz. Ya da dut pekmezi ile kekler, kurabiye ve tatlılar hazırlayabilirsiniz.
Seyidoğlu Gıda ekibi olarak bu yazımızdadut pekmezi hakkında dut pekmezi nedir, yapımında hangi malzemeler kullanılır, nasıl yapılır ve nasıl tüketilir sorularına cevap vermeye çalıştık.Umarız faydalı olmuştur. Mevsiminde topladığımız dutlar ile sizin için hazırladığımız dut pekmezini sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Pekmezler ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı pekmez çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.