Karadut, olgunlaştıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gereken meyvelerden biri. İnsan sağlığı için birçok faydası bulunan karadutun bu özelliği onun farklı şekillerde kullanılmasına neden olmuş. Karadutun en popüler kullanılan yöntemlerinden biri de muhteşem lezzeti ile karadut reçeli.
Karadut reçelinin sahip olduğu zengin vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı için bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle içeriğinde bulunan yüksek orandaki demir kansızlık hastalığı ile uğraşanlar için önemli bir destekleyici besin olmasını sağlar. Karadut reçelinin emziren anneler tarafından düzenli tüketildiği zaman sütü arttırdığı da bilinmektedir.
Daha birçok faydası olan karadut reçelini hazırlamak isteyenler için yazımızda karadut reçeli yapımı, püf noktaları ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiği hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
lginizi Çekebilir: Mis Kokulu Vişne Reçeli Tarifi Nasıl Olmalı
Evde kendi karadut reçelinizi hazırlamak isterseniz ihtiyacınız olan malzemeler;
1 kilogram karadut
1 kilogram şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu veya limon tuzu
Karadut reçeli hazırlanırken kullanılan genel malzemeler bunlar. Ancak bazen farklı damak zevklerine göre farklı malzemelerde ekleyebilirsiniz. Mesela seviyorsanız reçele koku yoğunluğu ve kıvam vermek için karanfil kullanabilirsiniz. Aynı şekilde damak zevkinize uygunsa çubuk tarçında ekleyebilirsiniz. Tarçın kokulu ve aromalı karadut reçeli yapabilirsiniz böylece. Bütün malzemeleriniz hazır ise karadut reçelinin yapılışına geçebilirsiniz.
Muhteşem lezzeti ve sayısız faydası ile karadut reçeli tarifinin yapılışı şu şekilde;
Bu on adım sayesinde evde kolaylıkla kendi karadut reçelinizi yapabilirsiniz.
Karadut reçeli yaparken bazı püf noktalara dikkat ederek kıvamı ve tadı damak zevkinize daha uygun karadut reçeli pişirebilirsiniz. Örneğin, daha şekerli reçelleri seviyorsanız şeker miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Birebir oranda kullanılan toz şeker miktarı şeker tadının daha ağır basmasın için yeterli olacaktır. Karadut reçeli hazırlarken kullanabileceğiniz bir diğer püf noktası ise; toz şeker eklediğiniz karadutları daha fazla suyunu bırakması için geceden hazırlayarak sabaha kadar bekletebilirsiniz. Kapalı tencerede oda sıcaklığında şeker ile bekletilen karadutlar daha çok suyunu bırakacaktır.
Son olarak karadut reçelinizi hazırlarken kaynama esnasında reçel yüzeyinde oluşan köpükleri bir kevgir yardımı ile alabilirsiniz. Böylece reçelinizi daha uzun süreli tüketebilir, şekerlenme süresini uzatabilirsiniz.
Hazırladığınız ya da satın aldığınız karadut reçelini mutlaka cam kavanozlarda, güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza etmelisiniz. Oda sıcaklığına sahip olan ve güneş görmeyen kiler, saklama dolabı gibi alanları tercih edebilirsiniz. Karadut reçelinizi kesinlikle buzdolabında saklamayın. Bu reçelinizin donmasına ve kısa bir sürede şekerlenmesine neden olabilir. Ayrıca direkt güneş ışığına maruz kalacak şekilde saklarsanız da şekerlenme süresini hızlandırmış olursunuz.
Seyidoğlu Gıda ekibi olarak bu yazımızda karadut reçeli tarifi hakkında nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır, püf noktaları nelerdir ve nasıl muhafaza edilir sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Mevsiminde topladığımız karadutlar ile sizin için hazırladığımız karadut reçelinisitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Reçellerle ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı reçel çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.