Tüm reçel çeşitlerinde olduğu gibi kayısı reçelinde de en önemli husus kıvamının tam, lezzetli ve malzemelerinin eksiksiz olmasıdır. Ev hanımlarımızın kahvaltılık olarak özenle hazırladıkları kahvaltı sofralarında bulundurduğu kayısı reçelinin Seyidoğlu reçel çeşitlerimiz olarak ağzınıza layık bir kayısı reçeli yapımı için çalışıyoruz. Bakıldığında turuncuya kaçan sarımsı renginin yanında hafif ekşimtrak leziz tadı ile kayısı reçeli bütün bir soğuk kış ayları boyunca sofranızdan kayısı meyvesini eksik etmemenin en iyi diğer bir yoludur. Kayısı reçelini sizler için yaparken tattığınız diğer kayısı reçellerinden farklı bir tat olarak geliştirdiğimiz püf noktalara her zaman önem veriyoruz.
Lezzetli bir kayısı reçeli yapımında dikkat edilecek olan en önemli püf noktası ilk aşama kullanılacak kayısı meyvelerinden en iyilerinin seçimidir. Seçilecek kayısıların buram buram mis kokulu olması kayısı reçeli yapımında en önemli noktaların en başında gelir.
Kullanacağınız kayısı meyvelerini seçerken öncelikle ezik veya çürük olmamasına özen gösteriyoruz. Kayısı reçeli yapımında kullanacağımız kayısıların seçiminde kayısıların çok yumuşamamış olmasının yanında çok da sert olmaması tercihler arasında en önemli etkenlerdendir. En önemli bir diğer püf noktalardan biride kayısı reçelini yaparken kayısıların kaynaması sırasında kayısı reçelinin ekşi olmaması açısından üzerinde oluşan köpükler mutlaka alınır.
Kahvaltılarda ekmek üzeri veya sade şekilde lezzetli bir şekilde tüketebileceğiniz kayısı reçelini aynı zamanda tatlı yapımında da kullanarak değişik tatlı lezzetleri de rahatlıkla ortaya çıkarabilirsiniz.
Sizlere Seyidoğlu Gıda olarak tavsiyemiz kayısı reçeli kavanozlarınızı kullandıktan sonra kayısı reçeli kavanozunun ağzını sıkıca kapatın. Kayısı reçeli kavanozlarını güneş ve neme maruz bırakmayın ve bu yüzden kayısı reçeli kavanozlarınızı kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Evinizde de rahatlıkla uygulayabileceğiniz kayısı reçeli yapımında kayısılar iyice yıkanır ve süzülmeye bırakılır. İyice süzülen kayısılar ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkartılır. Sonrasında kayısılar kaynatılacağı tencereye alınır ve üstüne şeker eklenir. Bu işlemlerden sonra bir gece boyunca kayısılar sulanması için bekletilir. Sulanmış olan kayısılar ısıtılacağı yere alınır ve kaynama esnasında köpürmesi ve taşması engellemek amacıyla bir tatlı kaşığı tereyağı ilave etmekte fayda vardır. Kayısılar orta ateşte ortalama bir saat boyunca ara sıra karıştırılarak pişirilir. Kayısıları ocaktan almaya 10 dakika kala limon suyunu ilave edilir ve iyice karıştırılır. Kaynayan kayısıların ocağını kapatır kapatmaz kaynar vaziyette temiz ve kuru kavanozlara patlaştırılır. Daha önce kullanılmamış kavanozların kapağı sıkıca kapatılır ve kavanozlar ters çevrilir ve tamamen soğuyuncaya kadar dinlendirilir. Kayısı reçelleri bozulmaması için serin ve kuru bir yerde saklanır.
Önemli bir not: Eğer siz de evinizde ev yapımı kayısı reçeli başta olmak üzere farklı reçeller yapmak istiyorsanız yazımızda bahsettiğimiz lezzetli kayısı reçeli ve püf noktalarını uygulayabilirsiniz. Ayrıca kayısı reçelinin kıvamını alması ve lezzetli olması reçelin miktarına göre, güneşte tuttuğunuz süreye göre ve havanın değişken sıcaklığına göre değişebileceğini unutmayın.